ДА ДРВВЗ напомня за опасностите от екстремно високите температури

Редица климатолози предсказват, че юли месец ще бъде един от най-горещите за страната ни, от както се правят измервания.

Жълт код за опасни горещини е обявен в цялата страна през следващите дни.

Екстремно високите температури крият риск, както за здравето, така и за заобикалящата ни среда и природа. Те могат да създадат условия за възникване на опасни природни бедствия като пожари, засушаване или внезапни наводнения. В тази връзка Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" напомня как могат да бъдат предотвратени опасностите от горещините в летния сезон.

Основните причини за горските пожари през последните години са човешка небрежност. Голяма част от тях са в резултат на палене на стърнища и пасища, в близост до земеделски територии и преминаване на пожара в горските масиви.

Мерки за пожарна безопасност, които трябва гражданите да спазват:

-          Паленето на огън на открито трябва да става само контролирано, да не се прави при силен вятър, да не е в близост до сгради, да не се използват лесно запалителни материали, особено стари автомобилни гуми.

-          Не трябва да се изгарят сухите треви, не трябва да се палят стърнища, не трябва да се палят крайпътни ивици, тъй като това освен, че е забранено, то е много опасно за разпространението на пожарите.

-          Собствениците на необитаеми имоти в малките населени места поне да почистят дворовете си от растителност.

-          Земеделските стопани не бива да използват никакви огнеизточници до 50 метра от неожънати посеви.

-          Особено внимание трябва да има и по отношение на тютюнопушенето. Не бива да се изхвърлят запалени цигари в откритите райони.

 

При възникване на пожар най-важното условие е веднага да се сигнализира на телефон 112.