"В резерва на държавата има почти всичко необходимо за преодоляване на кризи". Това увери временно изпълняващ длъжността председател на ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ Асен Асенов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
"Държавната агенция разполага със значителен брой собствени бази, които са профилирани за съхранение на горива, зърно, медицински изделия, хранителни продукти и индустриални запаси. Освен в собствени бази материалите се съхраняват и във външни съхранители. Това са дружества, с които ДА ДРВВЗ сключва договори за съхранение, така че материалите да са готови за ползване при нужда“, обясни Асен Асенов.
Той подчерта, че агенцията следи сроковете на съхранение и регулярно обновява стоките, ако наближи изтичането на срока им.
ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ е предоставила помощ на Украйна, вследствие на две решения на Министерски съвет. Помощта включва 500 000 литра вода, 120 тона храни, медикаменти, палатки, генератори и е на стойност над 1,5 млн. лева.
"Това, което се случва в Украйна е криза от огромен мащаб, включително и хуманитарна. Предвид факта, че една от основните функции на ДА ДРВВЗ е подпомагане на населението за справяне с кризи от всякакъв характер беше напълно логично да се включим с хуманитарна помощ за народа на Украйна“, коментира в.и.д. председателят на държавната агенция. Той увери, че хуманитарната помощ за Украйна е предоставена по начин, който да не наруши възможността на страната да реагира адекватно при евентуална криза у нас.
"Резервът е пълен, страната е напълно подготвена да реагира при необходимост и ако правителството реши може да предоставим помощ на Украйна, така че да не нарушим сигурността на страната", обобщи Асен Асенов.
Целият разговор може да видите в линка: